Tijdelijk geen afspraken mogelijk
Op dit moment neem ik even de ruimte om me te richten op mijn eigen ontwikkeling. Dit helpt me om straks met nieuwe energie en frisse inzichten weer voor je klaar te staan.
Wil je verzekerd zijn van een plek zodra er ruimte vrijkomt? Je kunt je alvast inschrijven op de wachtlijst – ik houd je dan graag op de hoogte.
Dank je wel voor je begrip en vertrouwen. Ik kijk ernaar uit om je binnenkort weer te mogen begeleiden!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Systemische coaching is helpend wanneer iemand te maken heeft met complexe, ingesleten patronen binnen de persoonlijke of professionele omgeving
Wij maken deel uit van grotere systemen die van nature bestaan, te beginnen met het gezin waarin we worden geboren. Deze systemen breiden zich geleidelijk uit naar andere groepen, zoals een klas, sportclub, team, streek, land of zelfs de bredere samenleving. Binnen elk systeem bestaan onzichtbare wetmatigheden die invloed uitoefenen op ons leven. Deze wetmatigheden kunnen zich uiten in problemen die verder reiken dan enkel het zichtbare gedrag of de situaties aan de oppervlakte. Vaak zijn we ons niet bewust van deze invloeden, maar ze kunnen wel degelijk effect hebben op onze gevoelens, relaties en de keuzes die we maken. Wanneer we te maken hebben met herhalende, hardnekkige patronen, kan het erop wijzen dat we niet op de juiste plek binnen ons familiesysteem staan. Een opstelling helpt om deze dynamieken zichtbaar te maken.


Inzicht in onbewuste dynamieken zorgt voor beweging
Wanneer er zich een probleem voordoet — of het nu persoonlijk is, op de werkvloer of binnen de familie — dan zoomen we in op de details van de situatie, op het individu. Systemisch werk zoomt uit naar het geheel.


Het onderzoekt welke onbewuste patronen hebben bijgedragen aan de situatie. Door oordeelloos naar het volledige systeem te kijken, help ik je te onderzoeken waar ruimte is voor een geheel nieuwe aanpak van de situatie.


Een systemische opstelling is een methode waarmee de dynamieken binnen een systeem, zoals je familie of werk, zichtbaar worden gemaakt. Dit gebeurt door mensen of objecten te gebruiken als vertegenwoordigers van verschillende leden van het systeem of van belangrijke elementen. Deze vertegenwoordigers nemen de plek in van de betrokkenen en geven zo een beeld van onbewuste patronen en verhoudingen die het systeem beïnvloeden.

Het resultaat van een systemische opstelling is dat je inzicht krijgt in de onbewuste, verborgen patronen en dynamieken die spelen binnen een systeem. Dit kan helpen om de verborgen invloeden die jouw gedrag, gevoelens en relatie beïnvloeden, zichtbaar te maken. Dit helpt blokkades te doorbreken, relaties te verbeteren en meer balans en rust te creëren in je leven.


Als je leert om op de juiste plek te staan in jouw familiesysteem, vind je rust en laat je het jezelf goed gaan. Je leert loslaten wat van de ander is en ziet onder ogen wat van jou is. Hiermee stel je grenzen, blijf je in verbinding met jezelf en neem je de verantwoordelijkheid voor jouw leven. Je leert ‘ja’ te zeggen tegen alles wat er is—zowel het goede als het minder goede—en ervaart je eigen primaire gevoelens. Je zult merken dat je toegang krijgt tot een positieve spiraal, waardoor de relatie met jezelf en je omgeving verbetert.


Voorbeelden van deze patronen en klachten kunnen zijn

* (Terugkerende) burn-out
Het nemen van te veel verantwoordelijkheid, jezelf voortdurend op de achtergrond stellen en geen ruimte innemen, kan leiden tot een terugkerende burn-out. Je neemt vaak geen tijd om rust te nemen of pauzes in te lassen, waardoor je eigen behoeften telkens op de laatste plaats komen. Het gebrek aan erkenning voor je inzet en prestaties kan bijdragen aan opgekropte emoties die veel energie kosten. Daarnaast kan het moeilijk zijn om grenzen te stellen en om je eigen wensen uit te spreken, uit angst voor conflicten of om anderen te pleasen. Het voortdurend vermijden van confrontaties en het streven naar harmonie kunnen uiteindelijk bijdragen aan het ontstaan van burn-outklachten.

* Terugkerende relatieproblemen
Terugkerende relatieproblemen kunnen zich manifesteren in verschillende soorten relaties, zoals romantische relaties, familie-, collegiale en vriendschappelijke relaties. Vaak ontstaan deze problemen door patronen zoals het niet innemen van ruimte, het niet uitspreken van jezelf om de lieve vrede te bewaren, of het overnemen van de reddersrol. Daarnaast kunnen verlatings- en bindingsangst, slechte communicatie en hechtingsproblemen (zoals gedesorganiseerde, angstige of vermijdende hechting) een grote rol spelen.
Je kunt moeite hebben met het stellen van grenzen, waardoor je eigen behoeften vaak op de laatste plaats komen. Je blijft maar geven en neemt genoegen met broodkruimels. Er kan een constante behoefte zijn aan bevestiging, ben ik (nog steeds) goed genoeg. Je accepteert wangedrag van de ander vanwege een laag zelfbeeld. Ook angst voor of gevoelens van buitensluiting, bijvoorbeeld door je broers of zussen of je schoonfamilie. Of telkens getriggerd worden door het gedrag van een naaste kan zijn tol gaan eisen door spanningen.

* Eenzaamheid en emoties die overweldigend zijn
Je hebt het gevoel er of nergens bij te horen, je voelt je anders dan anderen, vaak nerveus of geïsoleerd. Wanneer je je overweldigd of gekwetst voelt, trek je je terug. Je hebt geleerd alles alleen te doen, wat veel kracht kost. Dit kan samengaan met een laag zelfbeeld, somberheid, huilbuien, diepe eenzaamheid, prikkelbaarheid, woede en angsten.

* Fysieke klachten die maar niet overgaan
Onverklaarbare klachten die niet overgaan, ondanks verschillende vormen van zorg, of klachten die steeds terugkomen, kunnen ook een uiting zijn van onbewuste patronen die diep geworteld liggen in het systeem.

Let op: een sessie is nooit vervanging van de reguliere hulpverlening en kan daarop alleen een aanvulling zijn.


Bezoekadres
Sociaal Cultureel Centrum De Mattelier, Mattelierstraat 19 in Groenlo


Facebook & contact
Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kan je contact met mij opnemen. Ook kan je me volgen via mijn Facebookpagina ‘Praktijk Majorie’, waar ik regelmatig berichten post.

 
E-mailen
Bellen
Map
Info